İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI GÖRSEL İŞİTSEL KÜLTÜRDE KADIN SEMPOZYUMU

        19.yy’ın kadın hakları mücadelesinden, akademilerdeki kadın çalışmalarına ve feminizmin tarihsel kuramsal zenginliğine kadar uzanan süreç, kimileri için kadının toplumsal rollerinde önemli kazanımlara işaret edebilir. Ancak toplumun her zerresinde, farklı kültür, bölge ve ırklarda, cinsiyet eşitsizlikleri, engeller, ataerkil hakim inanışlar varlığını sürdürmektedir. Özellikle gündelik hayatımızı şekillendiren görsel-işitsel dünyada kadına biçilen toplumsal roller ve temsil ilişkilerinde görünmez ayrımcılıklarla, daha da dikkatli bakmamız gereken metinsel stratejilerle karşılaşmaktayız. Dahası katlanarak büyüyen görsel-işitsel içerik talebi endüstri üretimini hızlandırırken hakim inanış, imgeler ve sunumlar ve temsiller meşruluğunu yeni nesillere aktararak sürdürmektedir. Bununla birlikte görsel-işitsel kültürdeki cinsiyet eşitsizliğini körükleyen algoritmaların yönlendirdiği bir tüketim kültürü evreninde kadınların sadece bir tüketici ve tüketim nesnesi olarak hedeflenmediği çalışmalar da gerçekleştirilmektedir.

          1. Uluslararası Görsel-İşitsel Kültürde Kadın Sempozyumu, katılımcıların soruları, araştırmaları ve düşünceleri ve deneyimleriyle görsel işitsel dünyamızın cinsiyetçi yanına eleştirel bakışları zenginleştirecek bir zemin yaratmayı hedefliyor. Sosyal davranış normlarını algı ve tutumları biçimlendiren yansıtan ve aynı zamanda onları yönlendiren dinamikleriyle toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üreten görsel-işitsel kültüre, sanatçılar, araştırmacılar, akademisyenler, yaratıcılar, düşüncelerini ve bulgularını paylaşmak, görünmeyenleri görünür kılmak isteyen tüm katılımcılara açıktır. Sınırlı olmamakla birlikte aşağıdaki konu ve başlıklarda 1. Görsel-İşitsel Kültür Uluslararası Kadın Sempozyumu’nda buluşmak üzere…

 

 

 

SEMPOZYUM ÇAĞRISI

           Görsel-işitsel kültür, sosyal davranış normlarını ve kalıplarını yeniden üretme ve biçimlendirme gücü nedeniyle toplumsal cinsiyet rolleri üzerinde etkiye sahiptir. Bu nedenle toplumda var olan çeşitli gruplara yönelik algı ve tutumları yansıtmakla kalmaz aynı zamanda onları yönlendirebilir. Günümüzde -mobil teknolojiler üzerinden ve/veya sinema salonları gibi fiziksel ortamlarda- bilinçli veya bilinçsiz maruz kaldığımız görsel ve işitsel içeriklerde kadınların temsiliyeti eleştirel boyutta bir araştırma konusudur. Reklamlardan bilgisayar oyunlarına, dizilerden sinema filmlerine, podcastlerden youtube kanallarına görsel işitsel kültür bireysel kimlikleri belirleyen inançlar oluşturarak kolektif hayal gücümüzde mevcut olan cinsiyet temsillerini şekillendirir. Kadınlar sektörün yaratıcı liderliğinde de sayıca çok düşük bir yüzde ile mevcudiyet göstermektedirler. Bu dengesizlik görsel işitsel kültürün izleyicileri arasında kadınların konumuna dair hakim toplumsal değerleri, bakış açılarını, davranışları ve önyargıları tekrar tekrar üretmektedir. Dahası bu basmakalıp imge, sunuş ve temsil biçimleri meşruluğunu yeni nesillere aktararak sürdürmektedir.

           Görsel-işitsel kültür endüstrisi hızlı büyüyen endüstriler arasındadır. Genç nesiller arasında katlanarak büyüyen görsel-işitsel içerik talebi endüstri üretimini hızlandırmaktadır. Bununla birlikte görsel-işitsel kültürdeki cinsiyet eşitsizliğini körükleyen algoritmaların yönlendirdiği bir tüketim kültürü evreninde kadınların sadece bir tüketici ve tüketim nesnesi olarak hedeflenmediği çalışmalar da gerçekleştirilmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin damgasını vurduğu günümüz dünyasında, değişim için görsel-işitsel gücü kullanmayı teşvik ederek olumlu sosyal algıları ortaya koymak ve geliştirmek; anlatılarda eşitlikçi, bir bütün olarak zengin ve kendi açılarından karmaşık çoğul karakterler yaratarak kadın temsillerini dönüştürmeyi günümüzün öncelikli konularındandır. Bu bağlamda Görsel-işitsel Kültürde Kadın sempozyumunda bu kültürün içindeki kadınla ilişkili sorunlar, çatışmalar, yaklaşımlar, fırsatlar ve tehditler ele alınacaktır. Aşağıdaki konu başlıkları altında çalışmalar kabul edilecektir.

 

  • Görsel-işitsel kültür üretiminde kadınlar. (Tiyatro, Sinema, Opera, Müzik, Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Alanları)

  • Görsel-işitsel kültür yönetiminde kadınlar.

  • Görsel-işitsel kültür içeriklerinde kadının yeri ve konumlandırılması.  

  • Sesini bulmaya çalışan kadınlar; Popüler kültürde içerik üreten kadınlar ve fenomenler (Podcastler, Youtube, Tik Tok, Instagram, Facebook vb. mecralar)

  • Aktivist kültürde kadın; Aktivist faaliyetlerde kadınlar nasıl rol almaktadır? Cinsiyet eşitsizliği konusunda aktivist kadınlar neler yapmaktadır? Aktivist faaliyetlerde kadınlar kitleler tarafından nasıl algılanmaktadır? 

  • Kadının Görsel- işitsel Kültürdeki Mirasının Arşivlenmesi ve Aktarımı.

 

Kabul alan bildiriler için katılımcılar kongre ücreti ödemeyecektir. 

 

Sempozyum Dili

 

Sempozyumun dili Türkçe ve İngilizcedir. Katılımcılar sunumlarını Türkçe ve İngilizce olarak yapacaklardır.

 

Yayın Olanakları

  • Kabul edilen bildirilerin özeti “Kongre Özet Bildiri E-Kitabı” kapsamında çevrimiçi olarak yayınlanacaktır. sempozyumda sunum yapmak için tam metin gönderimi şartı yoktur. 

  • Tam metin olarak gönderilen bildiriler sempozyum kapsamında hazırlanacak kitaba dönüştürülecektir. 

 

Bildiri Gönderimi ve Katılım 

 

  • Kongrede sunumlar Türkçe ve İngilizce yapılabilir. 

  • Sunumlar 15 dk. olacak şekilde hazırlanmalıdır 

  • Sunulan araştırmanın kalitesini ve özgünlüğünü sağlamak için sıkı bir inceleme süreci gerçekleştirilecektir. Gönderilen tüm özetler ve/veya tam metin bildiriler Bilimsel Komite tarafından kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. 

  • Sunumu yapılan bildiriler için araştırmacılara E-sertifika verilecektir. Sunumu yapılmayan bildiriler için araştırmacılara katılım sertifikaları verilmeyecektir.

  • Dinleyici olarak katılacakların ücret talep edilmemektedir.  Dinleyici olarak katılacakların  kayıt olmaları gerekmektedir. 

 

Yazım Kuralları 

 

  • Bildiri özeti metni, Türkçe ve İngilizce her iki dilde yazılmalıdır.

  • Bildiri özeti amaç, yöntem, bulgular, sonuç ve önerileri içerecek şekilde en az 250 en fazla 500 kelimeden oluşmalıdır. Alt başlık kullanılmadan tek paragraf olarak yazılmalıdır.

  • Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler (keywords) verilmelidir.

  • Özet metni ve anahtar kelimeler her iki tarafa yaslanmış olmalıdır.

  • Bildiri Başlığı ilk harfi büyük olacak şekilde Calibri yazı formatında 11 büyüklüğünde tamamı kalın olacak şekilde yazılmalıdır. 

  • Bildiri başlığının hemen altında yazar isimleri yazılmalı ve her bir yazar için dipnot verilmelidir.

  • Dipnot bölümünde yazarın çalıştığı kurum, bölümü, unvanı, e-posta adresi ve ORCİD numarası mutlaka belirtilmelidir.

  • Bildiri özetleri, Word formatında hazırlanmalıdır. Sisteme Word dışında PDF vb. formatta yüklenmemelidir.

Önemli Tarihler/Sempozyum Programı

  • Özet Bildiri Son Gönderme Tarihi: 22 Mart 2024 

  • Kabul Edilen Bildirilerin İlanı: 2 Mayıs 2024 

  • Program İlanı: 13 Mayıs 2024 

Kurullar

DÜZENLEME KURULU BAŞKANLARI

Doç. Dr. N. Hanzade Uralman 

Dr. Öğretim Üyesi Bahar Kılıç Adilçe 

DÜZENLEME KURULU

- Prof. Dr. Mustafa Erdinç Telatar

- Prof. Dr. Ayla Kanbur

- Prof. Dr. Süreyya Çakır 

- Doç.Dr. Deniz Akçay Balcı

- Dr. Öğretim Üyesi  Murat Tırpan 

- Dr. Öğretim Üyesi Sema Yalçın

- Dr. Öğretim Üyesi Serra Orkan

- Dr. Öğretim Üyesi Sinan Savaş

- Dr. Öğretim Görevlisi Mustafa Kaya

BİLİM VE DANIŞMA KURULU

- Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu

- Prof. Dr. Kadriye Tezcan Akmehmet

- Prof. Dr. Olena Goroshko

- Prof. Dr. Lubna Zaheer

- Doç. Dr. Ragıp Taranç

- Doç. Dr.  Hilal Süreyya Yılmaz

- Doç. Dr. Michelle Piskulich

- Doç. Dr. Darko Babic

- Dr. Işıl Çoklar Okutkan

- Dr. Öğretim Üyesi Dilek Tina Winchester

- Dr Öğretim Üyesi Eda Çekil Konrat 

- Dr. Öğretim Üyesi Serna Uçar Hatipoğlu

- Dr. Öğretim Üyesi İlker Çayla

- Dr. Clara Masriera Esquerra

- Dr. Anita Ogurlu

-  Dr. Öğretim Üyesi Özlem Hemiş

- Dr. Öğretim Üyesi Özgecan Karadağlı Kuntz

- Dr. Deniz Ünsal

- Dr. Öğretim Üyesi Mesrure Melis Bilgin

- Dr. Yasser Abdelrahim

-Dr. Öğretim Üyesi Dilek Maktal Canko

-Dr. Öğretim Üyesi Zehra Cerrahoğlu

-Dr. Öğretim Üyesi Zehra Güngör

-Öğr. Gör. Nihan Bencoya

ORGANİZASYON SEKRETERYASI

- Ar. Gör. Olgu Yiğit

- Ar. Gör. Didem Toy

- Ar. Gör. Ahmet Toğaç

 

 

 

 

İletişim

+90 (216) 677 16 30 / 2777

info@gikksempozyum.com

Tepeören Mah. Ballıca Yolu Cad. İstanbul Okan Üniversitesi Rektörlük Blok No: 11/11 Tuzla - İstanbul